I forbindelse med forløbet #kilokampen har Nadia Mathiasen og Suzy Wengel afholdt et webinar hvor Nadia fortæller hvordan du kan pifte din madlavning op, så den får en autentisk asiatisk smag.
Se eller gense webinaret nedenfor.
Få flere gode råd til mere smag
Sæt fart på køkkenfærdighederne med et par enkle tips og tricks fra opskriftsudvikler og kogebogsforfatter Nadia Mathiasen, som herunder deler ud af sine bedste råd, når det gælder om at få maden til at smage af mere.
Når folk siger, at de ikke kan lave mad, så handler det ofte om to ting: enten manglende interesse og/eller manglende erfaring. Hvis du læser med her, så er det næppe manglende interesse, den er gal med. Eller det har det måske været hidtil, men nu er du træt af at spise kedelig mad, og vil gerne gøre noget ved det. Det kan også være, at du er i gang med en livsstilsændring, hvor du gerne vil spise på en anden måde end tidligere – og det kan måske betyde et farvel til nogle af dine favoritfødevarer eller -retter. Ved at lære at give din mad mere smag, så kan det hjælpe dig i retning af nye livretter, som passer bedre til de mål, du har sat dig.
Det kan også være, at problemet er manglende erfaring. Ofte vil det hænge sammen med manglende interesse, medmindre det er fordi, du lige er flyttet hjemmefra, og dermed har sagt farvel til mors eller fars køkken. Der kan selvfølgelig også være andre årsager til, at du ikke har behøvet at lave mad før nu. Uanset årsagen, så er det dog vigtigt at huske på, at Rom ikke blev bygget på en dag. Der er ingen grund til at støve en Michelinværdig kogebog af, hvis du først lige er ved at udforske egne evner inden for madlavning. Start simpelt, og så byg oven på det, når du føler dig tilpas komfortabel.
Leg med ingredienserne
Vil du gerne arbejde med at få mere smag ind i dine retter, så begynd at lege med nye ingredienser, som du ikke har prøvet før. Jeg har asiatisk baggrund, så jeg er vant til at krydre maden med alt fra fiskesauce og østerssauce til sukker, karrypasta og eksotiske krydderurter. Her kommer et par af mine favoritingredienser, som jeg ofte bruger i hverdagskøkkenet.
Østerssauce
Tilføjer smagsmæssig dybde til mange slags asiatiske retter. Den er rigtig god i wokretter, som er nemme og hurtige at lave. Wokretter er også geniale, fordi du nemt kan få en masse gode grøntsager indenbords. Mine wokretter indeholder typisk en kombination af østerssauce, fiskesauce og hvid peber, som er en trio, der er godt til næsten alt. Du kan bruge det med mange forskellige grøntsager, og med de fleste slags protein.
Fiskesauce
Fiskesauce bruges i det asiatiske køkken på samme måde, som vi bruger salt i det danske køkken. Fiskesauce har bare den fordel, at den bidrager med ekstra dybde, som man ikke får på samme måde, når man bare bruger salt. I Thailand bruger man det næsten i alle retter, når man salter dem.
Chilisauce
Chilisauce findes i mange forskellige former og styrker. Min egen personlige favorit er Sriracha-chilisauce. Den er ret stærk, så jeg bruger det i moderate mængder, men det smager fantastisk oven på røræg, omelet, æggekage, avocadomadder, på pizza, i wraps, på grilled kød og i marinader og dressinger. Den bidrager også med en lille smule sødme og en lille smule syre – noget der klæder mange retter godt.
Sukker
Det lyder måske underligt at krydre sin mad med sukker, men det er noget, jeg gør en del. Bare en lille bitte smule. I Asien er det helt normalt at krydre med sukker, og hvis man tænker over det, så er det ikke helt ukendt herhjemme at servere sødt til aftensmaden. Den brune sovs har måske en klat ribsgelé, eller du serverer syltede agurker, asier eller rødkål til en ret. Det er alt sammen noget, der bidrager med sødme på tallerkenen. Hvis jeg laver en kødsovs eller en gryderet, runder jeg ofte smagen af med et lille nip sukker, eller måske en skefuld mangochutney, hvis jeg laver en curry eller boller i karry.
Bouillon
En købt hønsefond eller en bouillonterning kan gøre underværker for din suppe, gryderet og meget andet. Min kæreste, der selv er kok, proppede for noget tid siden lidt bouillon i en portion stuvet grønt, som skulle serveres til karbonader. For mig var det en øjenåbner. Det var de bedste stuvede grøntsager, jeg nogensinde havde smagt.
Andre tips til mere smag
Undgå at koge din bøf
Maillard-reaktionen er en kemisk reaktion, der opstår, når mad brunes. Det er en reaktion mellem aminosyrer og sukker og sker ved opvarmning. Nu du steger fx kød eller fisk ved en korrekt temperatur, så opstår maillard-reaktionen. Den frigiver en helt masse lugt- og smagsstoffer, som får din mad til at smage bedre.
Langtidssteg din mad
Ved at langtidsstege grøntsager, tomater m.m. så kan du fremhæve deres smag og sødme. Fx har både rødbeder og jordskokker en virkelig dejlig sødme, som man dog ikke bemærker, hvis man spiser dem rå. Kom dem derimod i ovnen i længere tid, så ændrer de fuldstændig karakter. Det kan også være lækkert at bage grøntsager, inden man bruger dem i suppe.
Vælg ingredienser med omhu
Solmodne danske tomater smager bare bedre end kedelige orange tomater fra et drivhus i januar. Det samme gælder danske asparges i maj måned sammenlignet med asparges fløjet ind fra Peru. Ved at spise efter sæsonerne har du størst chance for at spise råvarer med maksimal smag.
Det samme gælder mange andre produkter. Der kan være stor forskel på alt fra dåsetomater til marinerede sild. Når jeg skal holde julefrokost for familien, så researcher jeg gerne lidt inden. Fx vil der et eller andet sted findes et smagspanel, som har været igennem 10 slags karrysild. Det gider jeg ikke, så jeg vælger bare vinderen. Smag er en personlig sag, men hvis der er otte ud af 10 smagsdommere, som har et favoritprodukt, så er jeg smagsmæssigt sikkert heller ikke langt derfra.
Arbejd med konsistens og præsentation
Konsistens og præsentation handler ikke så meget om smag, men det er stadig vigtigt for, hvordan vi oplever måltidet, og hvor tilfredse vi er, når vi går fra bords. Hvis du har en ret med mange bløde elementer, så kan det give en bedre oplevelse, hvis du tilføjer noget, der knaser lidt. Det kan være sesamfrø oven på laksen, croutoner på suppen eller ristede pinjekerner på en salat.
Tænk også over, hvordan du præsenterer maden. En tallerken fyldt med mad i indbydende farver kan også øge tilfredshedsfølelsen. Og står du med noget meget brun mad, som kendertegner mange retter fra det danske mormorkøkken, så kan du vælge at servere det på en pæn tallerken i stedet og måske drysse lidt grønt over.
Rigtig god fornøjelse med madlavningen!