Sådan stiller du den lille sult
Hvad gør du, når den lille sult melder sig, og du får lyst til et mellemmåltid?
Mellemmåltider kan sagtens indgå som en naturlig del af dit liv med Sense. Der er ikke noget rigtigt eller forkert, når vi taler om måltidsrytme. Som udgangspunkt er det en god idé, at du giver din mave ro imellem hovedmåltiderne og så vidt muligt undgår at snacke eller småspise løbende igennem hele dagen. Det kan nemlig dels føre til overspisning, og dels betyde, at du aldrig når dertil, hvor du føler dig rigtig sulten eller mæt – og derfor fortsætter den onde cirkel med hyppige småspisninger.
To måltider kan være lige så fint som fem
Men én ting er hyppige spisninger uden en fast rytme, noget andet er regulære mellemmåltider. Dem kan du nemlig fint indføre i din rytme, hvis du trives med det. Der er ikke noget, der indikerer, at det er bedre at spise to gange om dagen end fem gange om dagen. Det handler om, at du skal mærke efter, hvad du har det bedst med. Det er nemlig meget individuelt, om du trives bedst med at spise to store måltider om dagen eller fem mindre.
Hold fast i den struktur, du kender
Du kan bruge strukturen, som du kender fra spisekassemodellen, til at få et overblik over, hvor meget mad du har til rådighed i løbet af dagen. Tre fyldte spisekasser er udgangspunktet, og så kan du plukke fødevarer ud fra dine måltider og betragte dem som mellemmåltider. Hvis du har lyst til noget, der ikke umiddelbart indgår i dine spisekasser, for eksempel slik, chips, kage eller is, så kan du kompensere i dine spisekasser. Du kan for eksempel erstatte godt halvdelen af maden i din spisekasse med et lille stykke kage, som du kan vælge at nyde sammen med resten af måltidet eller gemme til et reelt mellemmåltid eller en aftensnack.
Hvis du er ny på Sense, er det en god idé at køre med strukturen med de tre fyldte spisekasser de første 14 dage. Herefter vil du have en god fornemmelse af, hvornår du bliver sulten og måske har brug for et lille mellemmåltid.
Eksempler på mellemmåltider
Et stykke frugt – for eksempel et æble, en pære eller en banan
15 mandler
Et æg med salt og lidt pesto
Et stykke knækbrød med hytteost og lidt grønt
En halv avokado med lidt citronsaft, salt og peber
20 pistacienødder
En deciliter græsk yoghurt med lidt chiafrø og bær
En fiskefrikadelle
En kop bouillon
Prøv dig frem
Spis langsomt og nyd dit mellemmåltid. Så vil du med stor sandsynlighed opdage, at du efter 10-15 minutter ikke føler sult mere. Du skal prøve dig frem og finde den rytme og den type af mellemmåltider, der passer bedst til dig. Det kan svinge fra dag til dag, hvad du har lyst til.
I videoen herunder, der tidligere har været vist som et webinar, fortæller Suzy dig, hvordan du kan spise mellemmåltider i løbet af dagen uden at gå på kompromis med Sense. Du får konkrete eksempler på, hvordan du kan flytte mad fra dagens hovedmåltider til et eller flere mindre mellemmåltider. Du får også brugbare eksempler på, hvad du kan spise, når den lille sult melder sig.