Gode og dårlige vaner

Indlæg af Stine Junge Albrechtsen

Stine Junge Albrechtsen er uddannet klinisk diætist. Hun har arbejdet i både offentligt og privat hospitalsregi samt som selvstændig med egen klinik.

Alle steder har hun primært arbejdet med svær overvægt og bariatrisk kirurgi (fedmeoperationer) samt mavetarmsygdomme.

I Senseklubben vil Stine lave indlæg om krop, sundhed, ernæring, motivation, nudging og meget mere.

Verden er heldigvis ikke sort og hvid

– heller ikke når det kommer til dine vaner!
 
Vi har dem alle sammen, om vi vil det eller ej – vanerne, rutinerne eller hvad vi end kalder de ting, vi plejer at gøre. Mange af os deler dem op i gode og dårlige vaner, men det vil være en fordel, hvis vi ikke ser det så sort/hvidt. Det kan nemlig blive meget præget af skyld eller skam, når vi skal se på de såkaldte dårlige vaner, og det kan gøre det svært at tale om dem eller ændre dem. 
 
En typisk dårlig vane kan for eksempel være lysten eller måske ligefrem trangen til at spise noget sødt om aftenen. Her kan det være udfordringen, at du måske får spist for mange kalorier, hvilket kan tale for, at det er en vane, der spænder ben for eksempelvis et vægttab. På den anden side kan det måltid være en hyggestund med din partner eller et pusterum i en travl hverdag, så måske skal måltidet bevares, men indholdet justeres? Så slik og sodavand skal måske udskiftes med frugt, en lille yoghurt med topping, en kop te eller en skive brød med syltetøj? Alternativt er du måske slet ikke sulten, men har brug for at indlægge en pause, hvor du laver strækøvelser, yoga, mindfulness, læser en bog eller har 15 minutters tid offline med lidt god musik i ørerne? Pointen er, at vi ikke gør noget bevidst, fordi vi ønsker at skade os selv, så prøv at se på din potentielt dårlige vane i et nysgerrigt lys i stedet for at finde den store gummihammer frem og slå dig selv i hovedet over vanen. Hvilket formål tjener vanen? Og hvilke følelser har du omkring den? Og kan den vendes til noget andet, som tjener dig positivt i stedet for at tynge dig med dårlig samvittighed? Anbefalingen er derfor, at du skal mærke efter og ikke bare uden videre dømme din egen adfærd eller dine vaner som værende dårlige.  
 
Lad os se på en anden vane, der handler om, at du måske lidt for ofte spiser fastfood. Formålet med den vane er at spare tid – du har travlt og har ikke tid til indkøb, eller kyllingen var ikke tøet op til aftenens planlagte måltid. Desuden kan fastfood virke som forkælelse, når nu du har haft så travl en dag. Et alternativ her er at tænke, at fastfood ikke behøver at være et problem. En pizza eller en burger kan sagtens være et fornuftigt måltid, hvis bare du overvejer mængden og tilbehøret. Så i stedet for at tænke en hel pizza per næse eller at en burger hører sammen med fritter og sodavand, så suppler med grønne bønner fra fryseren eller snackgulerødder og drik danskvand med smag til. Måske kan du også tænke fastfood som en færdig salat fra et supermarked evt. suppleret med en dåse tun eller et kogt æg – det er også hurtig og nem mad, der sagtens kan gøres lækkert og give dig et nærende måltid. 
 
Prøv fremadrettet at se dine vaner mere nuanceret i stedet for at kategorisere dem som 100 procent gode eller dårlige. Giv desuden dig selv tid til at arbejde med vanerne og være nysgerrig på dem. De er der jo af en årsag, og intet i dit liv er mejslet i sten. Det kan ændres, hvis du tør og vil!
 
Her får du fire gode råd om vaner:
 
1) Vi udvikler vaner, fordi de tjener et formål. Så i stedet for bare at sige “det skal jeg også holde op med”, så vær nysgerrig på, hvad vanen går ud på. Hvorfor gør du det? Sparer den tid, giver den dig glæde eller tryghed, skaber den ro i familien, eller giver den dig måske et afbræk i en stresset hverdag?
 
2) Brug tid på at finde alternativer. Hvad kan du gøre om aftenen i stedet for at smide dig foran sofaen? Kunne det være at lytte til en god bog eller podcast, mens du får klaret 15 minutters vasketøj, eller hvad der ellers er af hængepartier. 
 
3) Sig det højt! Hvis du ikke er klar til at dele en vane, du ønsker at ændre, med dine nærmeste, så skriv den i en dagbog eller lav en talebesked eller video til dig selv. Men sig det højt og stå ved det, så bliver det nemmere at få støtte eller selvtillid til at gøre noget andet. 
 
4) Forpligt dig selv på at gøre noget andet. Hvis du bliver ved med at gøre det samme, så kan du ikke forvente et nyt resultat. Så forpligt dig på at lave en ændring. Hvis du vil være mere aktiv, så find en træningsmakker. Vil du spise mindre fastfood, så lav en plan B til de travle dage. Fyld fryseren med gode rester eller aftal på forhånd, at fastfood er en salat fra dit lokale supermarked. 
 
Vil du vide mere om vaner? Så se med i Suzy og Stines webinar om vaner ved at følge knappen herunder.
Gå til webinar om vaner
Notifikationer
Få besked når
0
Stil spørgsmål eller fortæl os hvad du synes!x
()
x