Julefrokoster

Snaps, sild og chokolade i lange baner

Julemåneden står for døren, og med den følger for de fleste også en række julefrokoster med både kolleger, venner og familie. Det er både festligt og hyggeligt at sidde bænket rundt om julefrokostbordets fristelser, men hvis du er midt i et vægttab, kan det føles næsten angstfremkaldende at skulle navigere mellem de mange små, lækre retter og de flydende kalorier, som bliver serveret i form af vin, øl, snaps, drinks osv.
 
3 hurtige strategier
Heldigvis er der en række strategier, du kan følge, så du både kan hygge dig med god mad og lækre drinks og samtidig holde balancen, som du kender fra Sense. Nederst i artiklen kan du se en video, hvor Suzy Wengel fortæller dig, hvordan du kan kombinere december måneds julefrokoster med Sense. Videoen har tidligere været vist som et webinar. Allerede her får du dog nogle gode råd:
 
  • Du kan invitere Sense-spisekassemodellen med til julefrokosterne. Gennemgå fordelingen i dine tanker, inden du øser på tallerkenen, så vil du de fleste gange kunne sammensætte et måltid, der indeholder alle håndfulde og spiseskefulde.
  • Forbered dig fra morgenstunden. Spis for eksempel en halv spisekasse til morgenmad og en halv spisekasse til frokost. Så har du to fulde spisekasser at gøre godt med til julefrokosten.
  • Luk spisekassen og kom videre. Dit liv består af langt flere hverdage end julefrokoster. Hvis du derfor vælger at hygge dig med julefrokostbordets glæder og spise mere, end du plejer, så går det nok. Når julefrokosten er slut, lukker du spisekassen godt i, og næste dag åbner du en ny spisekasse, som du fylder efter fordelingen, som du kender fra Sense. På den måde er du hurtigt oppe på hesten igen.

Tanker fra Suzy: Den gode julefrokost

Hvad betyder mest for dig for at en julefrokost har været succesfuld, sjov og værd at være til eller værd at holde?

Her er de tanker, der popper op i min bevidsthed

  • Spændende samtaler
  • Sjove samtaler
  • At møde nye mennesker eller mennesker, jeg ikke har set i lang tid
  • Måske lidt drama
  • At bliver overrasket enten gennem en samtale eller en oplevelse
  • God musik – måske endda et liveband – julefrokosten er rigtig god, hvis vi ender med at danse
  • God veltilberedt mad, som er værd at bruge kalorier på
  • En god dessert. For mig er det en risalamande med bid, ikke for sød og med en god kirsebærsovs. Det er faktisk kun cirka en ud af fire julefrokoster, der byder på en god risalamande, der er værd at spise. Derfor ender det også ofte med, at jeg kun lige smager på den og lader resten ligge. Det bestemmer jeg jo selv!

Sådan så mine tanker ud for 15 år siden

  • Hvad får vi mon at spise? Og hvornår kan jeg få den første bid? Er der mon nok fiskefileter, og er der nok remoulade? Jeg må hellere holde mig til og være hurtig.
  • Er det buffet, står maden på bordene, eller får vi portionsanretninger. Det var altid et af mine dilemmaer. Og mit håb var buffet. Fordi så kunne jeg selv vælge mængderne. Og gå lige så mange gange, jeg havde lyst.
  • Er der mon blodpølse, og serverer de den med kanelsukker og sirup?
  • Er der risalamande? Jeg håber, der er nok.
  • Gad vide, om der er snack og julegodter fra start?
  • Mine tanker kredsede faktisk kun om maden og en konstant følelse af at være bange for at gå glip af noget. Det kostede enorm meget energi og var ret stressende og en belastning mentalt.
  • Nu er det din tur: Hvad vil du holde fokus på næste gang, du skal til en julefrokost – altså ud over maden?

Skal der kaloriemæssigt spares op til en julefrokost, eller skal du spise, som du plejer?

Du skal finde ud af hvilken strategi, der passer dig bedst, og det kræver øvelse. Og så gælder det jo ikke kun til en julefrokost, men hver gang du er inviteret i byen, hvor du ved, at der bliver serveret mere mad, end du plejer at spise. Så du har sikkert en del begivenheder at øve dig på.

  • Strategi 1:
    Spis en halv spisekasse til morgenmad og spis, som du plejer, til frokost. Så har du halvanden spisekasse til julefrokosten.
  • Strategi 2:
    Spis en halv spisekasse til morgenmad og en halv spisekasse til frokost. Så har du to spisekasser til julefrokosten.
  • Strategi 3:
    Spis, som du plejer, og nyd din julefrokost.
  • Strategi 4:
    Spring morgenmaden eller frokosten over. Så har du to spisekasser til julefrokosten.

Du kan jo afprøve en strategi ad gangen. På den måde finder du din egen vej og lærer over tid hvilken strategi, der passer dig. Du vil også hurtigt få klarhed over, om det overhovedet er en god idé for dig at ”spare op” til en julefrokost – eller om du trives bedst med bare at spise, som du plejer.

Tips til at strække maden og reducere dine mængder

  • Vælg de mindste tallerkener ved buffeten
  • Dan dig et godt overblik over alle retterne og vælg dem ud, du helst vil smage på
  • Del dit brød i kvarte og kom så pålæg på
  • Skær synligt fedt fra og nyd eksempelvis kun det helt sprøde svær på en flæskesteg
  • Vælg lidt af det fedeste som eksempelvis en fiskefilet med remoulade
  • Vælg noget af det grønne – hvis der er noget – eller nap pynten
  • Vælg også frugten – hvis der er noget
  • Spis små bidder og nyd hver en lille bid i længere tid, end du plejer
  • Læg kniv og gaffel mellem dine bidder
  • Skål hver anden eller tredje gang i vand eller sodavand uden kalorier
  • Nap din snaps over i små slurke
  • Vælg drinks med light sodavand uden kalorier

Og husk på, at der jo er masser af sund mad til en julefrokost, og at der ikke er noget, der er forbudt. Det handler blot om mængder. Og hvis du overspiser enten kalorie- eller mængdemæssigt, så ”luk spisekassen og kom videre” med det samme. Lad være med at sulte dig selv dagen efter. Men tænk blot på at vælge det, du plejer. I det lange løb vil den handling kunne spare dig for en masse kalorier. 

Hvad kunne du eksempelvis vælge til en julefrokost?

Mit svar er: Det, du bedst kan lide!

Disse valg passer lige ned i håndfuldene i Sense

  • Håndfuld 1 (+2): Rødkål, grønkål, tomat, agurk, salat og alle andre slags grøntsager og frugt
  • Håndfuld 3: Sild, æg, laks, rejer, ribbensteg, skinke, and, frikadeller, leverpostej, bacon, kylling, flæsk, blodpølse
  • Håndfuld 4: Rugbrød og brød generelt, tarteletskaller, kartofler
  • Fedt: Remoulade, mayonnaise, karrysalat, nødder, oste

Tip til den holdbare mæthed: Prioritér grønt og frugt og magert protein

Og så er der nydelseselementerne

  • Risalamande med kirsebærsauce
  • Julekager og konfekt
  • Vin, øl, gløgg, snaps og drinks

Nyd det med omtanke på den mængde, du vælger – og nyd hver bid uden dårlig samvittighed.

Se eller gense en video, hvor Suzy deler ud af sine bedste tips til at komme godt gennem julens fester og frokoster uden at give slip på Sense og den sunde fornuft.

Notifikationer
Få besked når
3
0
Stil spørgsmål eller fortæl os hvad du synes!x
()
x