Lavt stofskifte

Bliv klogere på dit stofskifte

Jeg tror, jeg har for lavt stofskifte doktor. Jeg har forsøgt at tabe mig i lang tid. Jeg følger min madplan og dyrker også motion. Hvorfor taber jeg mig ikke? Kan jeg have for lavt stofskifte. Jeg mener også, der er en i familien, som har haft stofskiftesygdom.

Kan jeg blive blive undersøgt for dette?

Det er et spørgsmål, jeg har hørt mange gange i klinikken.

Det er naturligt at tænke, at man fejler noget med stofskiftet, hvis man har svært ved at holde vægten stabil. Det er heller ikke en dårlig ide at diskutere problemet med sin praktiserende læge.

Det er dog sjældent, at vægtøgning skyldes et for lavt stofskifte.

Hvad er stofskiftehormoner?

Når vi refererer til stofskiftet i medicinsk forstand, menes der skjoldbruskkirtlens produktion af stofskiftehormoner. Under indlægget om forbrænding kan du læse, at ordet stofskifte, eller forbrænding i mere bred forstand, er den overordnede term, man bruger for al omsætning af energi i kroppen.

Stofskiftet i medicinsk forstand styres af de aktive stofskiftehormoner T3 og T4. Høje niveauer af disse frie hormoner giver for højt stofskifte, og lave niveauer af disse giver for lavt stofskifte.

For at forstå hvad stofskiftesygdom er, skal man vide noget om, hvordan stofskiftehormonerne produceres. De frie stofskiftehormoner produceres i skjoldbruskkirtlen, som er lokaliseret fortil på halsen.

Produktionen foregår i tre trin.

Trin 1: Hypothalamus i hjernen producerer TRH (Thyrotropin releasing hormone)

Trin 2: TRH stimulerer hypofysen (vedhæng på hjernen) til at danne TSH

Trin 3: TSH stimulerer skjoldbruskkirtlen til at danne T3 og T4

(Trin 4: T3 og T4 påvirker hypothalamus med negativ feedback. Når niveauerne af T3 og T4 er høje i blodet, signaleres der til hypothalamus, at der skal dannes mindre TRH, dermed falder TSH og dernæst produktionen af T3 og T4.)

TRH dannes i hypothalamus og stimulerer hypofysen til at danne TSH. TSH stimulerer skjoldbruskkirtlen til at danne T3 og T4 = de frie stofskiftehormoner. Stofskiftehormonerne hæmmer dernæst dannelsen af TRH, hvorved systemet bliver selvregulerende.

Lavt stofskifte udvikler sig oftest langsomt – over flere år.

Symptomerne på for lavt stofskifte vil være træthed, øget søvnbehov, kuldskærhed og træghed. Der kan tilkomme psykiske symptomer i form af depression, hukommelsesbesvær og initiativløshed. Man kan desuden opleve mere generelle smertetilstande som stivhed i led samt muskel- og ledsmerter. Huden kan blive tør og skællende. Der kan tilkomme menstruationsuregelmæssigheder. Hjertet kan slå langsommere, og blodtrykket kan falde. Man kan blive svimmel og få føleforstyrrelser. Få forstoppelse og appetitløshed. Desuden kan man opleve lokale symptomer fra halsen som for eksempel hæshed.

Vægtstigninger vil sjældent udgøre mere end 2-3 kg.

Når først sygdommen har udviklet sig til symptomgivende lavt stofskifte, vil vægtøgning sjældent være det dominerende symptom, hvorfor man med ganske sikker overbevisning kan udelukke stofskiftesygdom som årsag til manglende vægttab, hvis der ikke forekommer andre symptomer.

Hvad sker der hos lægen, når vi måler, om stofskiftet er for lavt?

I praksis tages der en blodprøve. Prøven skal være en veneprøve, det vil sige, at den tages fra en blodåre, typisk i albuebøjningen.

Billede af et blodprøverør

På laboratoriet analyseres prøven, og man måler ikke T3 og T4 som udgangspunkt, men derimod TSH. Hypofysen er et yderst følsomt organ, som reagerer på selv meget små udsving af T3 og T4. Man kan derfor opdage sygdom tidligere, og justere behandling bedre, end hvis man blot målte T3 og T4.

Hvis stofskiftet er for lavt, vil vi, som vi har lært tidligere, finde et forhøjet TSH – fordi hypofysen hele tiden forsøger at stimulere til mere dannelse af T3 og T4. Der er ingen negativ feedback.

Laboratoriet vil de fleste steder automatisk sende svar på T3 og T4, hvis der er en ubalance i TSH.

Når lægen finder et for lavt stofskifte, vil man supplere med yderligere prøver for at verificere diagnosen og finde årsagen hertil, og man tilbydes passende medicinsk behandling.

Man skal følge de almindelige kostråd, når man har stofskiftesygdom, hvorfor Sense-metoden egner sig fint til patienter, som lider af et for lavt stofskifte.

Find inspiration til din madlavning i de mange opskrifter og madplaner fra SenseMyDiet.

Referencer: Lægehåndbogen, Medical Physiology 2nd edition, Rodney A Rhoades and George A. Tanner