
Indlæg af Jesper Wengel og Majken Brinkmann
Jesper Wengel er professor i kemi og har i mange år arbejdet med at udvikle lægemidler.
I SenseMyDiet kender du Jesper fra videoer og artikler om myter eller problemstillinger, der vedrører sundhed, ernæring og vægttab – gerne med afsæt i et aktuelt emne fra nyhedsstrømmen.
Majken Brinkmann er praktiserende læge og har arbejdet mange år i egen praksis.
I SenseMyDiet kender du primært Majken fra Lægens hjørne og Lægens brevkasse, hvor hun oplyser om forskellige lægefaglige emner og svarer på spørgsmål fra medlemmerne af SenseMyDiet.
Vægttabsmedicin – er det noget for dig?
Hvad er vægttabsmedicin?
Victoza, Saxenda, Ozempic og Wegovy
I videoen herover er det lægemidlerne Victoza, Saxenda, Ozempic og Wegovy, der bliver gennemgået. Derfor først lidt facts:
- GLP-1 er et naturligt hormon, der sænker blodsukkeret og hæmmer appetitten. Det udskilles fra tarmen men virker kun i relativt kort tid efter et måltid.
- Liraglutid er et kunstigt lægemiddel, der ligner GLP-1: Samme virkning men meget mere stabilt.
- Semaglutid er et andet kunstigt lægemiddel, der ligner GLP-1: Mere virksomt og længerevirkende end Liraglutid.
Både Liraglutid og Semaglutid er lægemidler, der er virksomme mod type 2-diabetes. Men i kliniske forsøg, hvor overvægtige deltog, viste de sig også at føre til vægttab. De virker på den måde, at de sænker appetitten, så man spiser mindre – altså indtager færre kalorier. Og som vi ved, er det jo nøglen til et vægttab.
- Salgsnavne for Liraglutid: Victoza til diabetes-behandling, Saxenda til behandling af overvægt – Saxenda er bare Victoza i en større dosis.
- Salgsnavne for Semaglutid: Ozempic til diabetes-behandling, Wegovy til behandling af overvægt – Wegovy er bare Ozempic i en større dosis.
Status på Saxenda og Wegovy i Danmark
Her tidligt i 2023 er status, at såvel Saxenda som Wegovy er godkendt i Danmark til behandling af fedme og overvægt. Man kan sige, at Wegovy er turbo-udgaven af Saxenda – den har vist større vægttab i de kliniske studier, der har ført til godkendelse af disse lægemidler mod fedme og vægttab. Ozempic fører også til vægttab, men også her er Wegovy turbo-udgaven, fordi den anvendes i større dosis. I de afgørende kliniske forsøg med dokumenteret vægttab, har det været et vigtigt element, at der samtidig med opstart på vægttabsmedicinen blev instrueret i og gennemført livsstilsændringer – blandt andet i retning af sund kost.
Er det en god idé at tage medicin for at tabe sig?
Novos nyeste vægttabsmedicin, Wegovy, har været på markedet nogle måneder nu, og det har affødt en del debat. Her hos Sense er vi også blevet spurgt, om det er en god idé, og flere, som allerede har fået medicinen, har spurgt, hvordan man skal forholde sig hertil, når man lever efter Sense-principperne.
Lidt mere om historikken
Vægttabsmedicin med nogenlunde samme virkningsmekanisme som Wegovy har været på markedet et stykke tid nu. Som Jesper fortæller i videoen herover, så fandt man ud af, at medicin (Ozempic) udviklet til behandling af type 2-diabetes gav store vægttab. I 2015 blev Saxenda lanceret – dette er også et NOVO-præparat. Effekten af Liraglutid, der som nævnt er indholdsstoffet i Saxenda, er mindre end for Wegovy, som indeholder Semaglutid. Saxenda skal doseres dagligt. I slut 2022 fik vi så Wegovy. Wegovy er den samme type medicin som Ozempic, som har været anvendt imod type 2-diabetes i flere år. Forskellen er blot doseringen. Dosis er højere i Wegovy. Wegovy doseres en gang om ugen, akkurat som Ozempic. Flere er på vej fra andre medicinalfirmaer. Elli-Lilly er på vej med et præparat, som indeholder Tirzepatid, og studier har vist endnu større vægttab og behandling af prædiabetes end Semaglutid (Wegovy).
Der er generelle retningslinjer, som man som læge skal følge, når man ordinerer medicin. Retningslinjerne er lavet på basis af de studier, som foreligger for præparatet. Her både i forhold til blandt andet effekt og bivirkninger. Der foreligger studier på effekten af Wegovy, hvis man har et BMI over 30 eller over 27 + andre følgesygdomme og samtidig ændrer sin livsstil (kaloriereduceret kost og motion). For disse patienter er det påvist, at man kan opnå op til 14 % vægttab. De generelle anbefalinger siger fortsat, at medicinsk behandling imod overvægt ikke skal være førstevalget, og hvis det alligevel vurderes lægeligt relevant med medicinsk behandling, så skal denne behandling suppleres med ændringer i livsstil, og vurderes at kunne bedre patientens helbred væsentligt.
Fuld dosering af medicinen koster op til 35.000 kr. per år.
Når du får anbefalinger fra din egen læge, vil din læge bruge de officielle vejledninger fra Sundhedsstyrelsen og DSAM (Dansk Selskab for Almen Medicin). Disse foreskriver, som nævnt tidligere, at medicinsk behandling aldrig bør være førstevalget, samt at medicinsk behandling ikke kan stå alene, og at der bør foreligge en grundig individuel vurdering, inden medicin udskrives. Den individuelle vurdering skal indeholde grundig sygehistorie, information og objektiv undersøgelse af patienten. Desuden skal man følge op på behandlingen regelmæssigt.
Studier viser, at der er rigtig god effekt af kombineret diætændring, motion og Semaglutid. Studier viser dog også, at så snart man stopper på medicinen og ikke længere får støtte til sund kost og motion, så tager man det meste af vægttabet på igen. Man ved endnu ikke om risikoen for hjerte-kar-sygdom mindskes, når man er på medicinen. Bliver dette bevist, kan det være, at reglerne for tilskud ændrer sig, men vi ved det ikke endnu. Personerne, som var med i de studier, som foreligger indtil nu, udviste desuden forbedring af både diabetes og prædiabetes. Det er dog ikke alle, som har virkning af medicinen. Nogle taber sig ikke væsentligt, og virker det ikke, skal man naturligvis stoppe med medicinen igen.
Der er meget, der tyder på, at hvis du ikke får ændret dine vaner radikalt, samtidig med du indtager medicinen, så vil du tage på igen, så snart du stopper med medicinen. De studier, som findes nu, viser også, at de fleste, på trods af hjælp til livsstilsændringer, vil begynde at tage på igen, efter man stopper med medicinen. Om det er, fordi man falder tilbage i gamle vanemønstre, vides ikke. Desuden kender man ikke langtidseffekten af medicinen. Det vil sige, at man ikke ved, om man på trods af fortsat indtag af medicinen vil begynde at tage på igen efter nogle års behandling. Og så er der hele problemstillingen, der vedrører, om man skal kalde overvægt en kronisk sygdom, som skal medicineres livsvarigt? Bolette Friderichsen – formand for DSAM, har udtalt til Ugeskrift for Læger: ”Kropsvægten bestemmes jo primært af ens gener og det samfund, vi lever i. Desuden kan overvægt være et symptom på forskellige ting, der ikke fungerer i et menneskes liv. Du kan symptombehandle på overvægten, men der er intet, der forandrer sig. Det hjælper ikke at give et nok så fint præparat, hvis man ikke ser på, hvad der giver symptomerne”
Her hos Sense følger vi altid de generelle og nyeste retningslinjer, når vi rådgiver. Vi kan derfor ikke ukritisk anbefale behandling med vægttabsmedicin. Efter vores mening er der en række udfordringer forbundet med indtagelsen af vægttabsmedicin: Lægemidlerne er dyre, da der ikke gives tilskud fra det offentlige, der er risiko for bivirkninger, og kiloene kommer oftest på igen, hvis man stopper med at tage medicinen. Saxenda og Wegovy er altså ikke nye vidunderlægemidler, der gør det muligt for dig at spise alt det, som du vil, uden at tage på. Nej, det er medicin, der sænker din appetit og lyst til mad. Som med alle andre lægemidler, må det altid komme an på en individuel vurdering, som vi anbefaler foregår hos en læge, som kender dig rigtig godt.