Velkommen til Ro i maven

Log ind for at tilmelde dig dette forløb.
Velkommen til forløbet Ro i maven, hvor du får madplaner og information, der hjælper dig til en hverdag med en mave i balance.
 
Klinisk diætist Stine Junge Albrechtsen har udviklet mave-venlige madplaner og informativt indhold til de 14 dage, der har fokus på at få bugt med mavesmerter, luft i maven og problematiske toiletbesøg. I videoen herunder fortæller hun og Suzy Wengel om forløbet og de tilhørende madplaner.

Her er dit Ro i maven-skema

Hent Ro i maven-skema

I løbet af de 14 dage, som forløbet varer, får du et indslag dagligt med en lille video samt tips og idéer til, hvordan du kan håndtere maveproblemer, uanset om de er kortvarige eller står på i længere perioder. Du får det første indslag den 17. april, og det sidste den 30. april, hvor forløbet slutter.

Omkring 16 % af alle danskere mellem 18 og 50 år opfylder kriterierne for irritabel tarm, og en stor del af dem er kvinder. Derudover oplever mange danskere periodevise problemer med maven og problematiske toiletbesøg. Det er for mange et stort tabu, hvilket er synd, for mange maveproblemer kan lindres med den rigtige behandling. Derfor sætter vi fokus på maven, tarmen og madens rejse fra A til Z i dette tema, der har til formål at give dig ro i maven.

Med til temaet hører Ro i maven-skemaet, som du kan downloade og udfylde i de 14 dage, temaet varer. Skemaet kan måske virke grænseoverskridende i starten, men formålet er at sætte fokus på, at mange lider af maveproblemer. Med skemaet får du en idé om, hvor god din mave er, og hvordan den kan ændre sig over forløbets 14 dage.

Du downloader Ro i maven-skemaet ved at trykke på knappen lige under videoen.

Madplaner udviklet ud fra Low FODMAP diet

Madplanerne til de 14 dage adskiller sig lidt fra de planer, du normalt finder her hos SenseMyDiet. Det skyldes, at de er udviklet med særligt fokus på at skabe ro i maven, hvis du har irritabel tarm eller generelt døjer med mavesmerter og luftudvikling. Madplanerne følger den kostform, der hedder Low FODMAP diet med meget få og små justeringer i forhold til, at opskrifterne også skal passe til Sense-konceptet.

Low FODMAP diet er en australsk diæt, der er udviklet til at lindre symptomer som oppustethed, diarré, forstoppelse og mavesmerter. Det er en diæt, man normalt følger 2-4 uger for at se, om der er bedring af de førnævnte symptomer. Er der det, er det et tegn på, at du kan være sensitiv overfor nogle af de kulhydrater (sukkerarter), som diæten udelukker for en periode. Her skal der være stort tryk på sensitiv. Det er ikke allergi eller intolerance, og man skader ikke kroppen ved at spise eller drikke noget, man normalt er sensitiv overfor. Man har blot på Monash Universitetet i Sydney fundet ud af, at kulhydrater i blandt andet rugbrød, svampe, bælgfrugter, løg, hvidløg, mælk, honning, mango og hvedebrød kan forårsage særlig meget udvikling af luft i tyktarmen eller påvirke vandindholdet samt muskulaturen i tarmen. Det kan være stærkt generende og påvirke livskvaliteten, og derfor kan man med diæten se, om symptomer aftager og derefter prøve at spise eller drikke nogle af de udelukkede mad- og drikkevarer igen enkeltvis. Får man en reaktion, så ved man, at man måske skal fortsætte med laktosefri mælk eller spise mindre rugbrød og i stedet spise mere fuldkornsris eller havregryn.

Flere specialprodukter og tilpasninger

Når man begrænser mængden af mad- og drikkevarer, man kan komme på madplanen af hensyn til diætprincipperne for Low FODMAP diet, så kommer der flere specialprodukter samt færre varianter af frugt og grønt at vælge imellem. Det betyder i praksis, at der på madplanerne i de næste 14 dage kun er valgt laktosefri eller produkter med lavt indhold af laktose på menuen. Desuden er der intet brød, ingen pasta, ingen løg eller hvidløg og ingen svampe. Derfor er der anvendt rester til frokost, salater eller retter med æg som alternativ til brød. Der er anvendt forårsløg i stedet for løg og hvidløg, og ahornsirup i stedet for honning. Desuden er der anvendt mange af de samme frugter og grøntsager, fordi almindelige ingredienser som æble, pære, blomme, svampe, avocado og hvidløg er undgået. Der er enkelte undtagelser, hvor diæten ikke følges helt. Det er eksempelvis, når der står forårsløg i en opskrift, eller der er anvendt bouillon. Her ville man normalt kun anvende toppen af et forårsløg, fordi man kan få ondt i maven af den hvide del og udelukke bouillon på grund af indhold af løg og hvidløg.

Kort sagt er de kommende ugers madplaner udviklet til et særligt publikum – nemlig jer med ondt i maven. Til alle jer, der ikke har ondt i maven, så kan I selvfølgelig tage opskrifterne mere løst og frit udskifte med anden frugt og grønt eller spise mere rødt kød, eller hvad der nu lige passer til jeres smagsløg. Uanset hvad håber vi, at I vil tage godt imod de nye planer, der udelukkende består af nye opskrifter og måske kan bidrage med nye favoritter og ro i maven hjemme hos jer.

Rigtig god fornøjelse med at få ro i maven. Vi er glade for at have dig med.

Hvorfor får du ondt i maven?
Notifikationer
Få besked når
37
0
Stil spørgsmål eller fortæl os hvad du synes!x
()
x