Originale hvide varme hveder

Traditionen med varme hvedeknopper går helt tilbage til 1800-tallet, hvor knopperne blev bagt og købt dagen før Store bededag som en delikatesse. I dag spiser vi dem ikke, som tidligere, på selve bededagen, men i stedet aftenen inden. Her får du opskriften på de lækreste hjemmebagte hvedeknopper, som du kan forkæle familien med. Rist dem, kom smør på og sæt tænderne i en mundfuld fuldendt nydelse.

Tid i alt: 230 min.
Arbejdstid: 20 min.
Antal:
Udgivet d. 31. marts 2023 af SenseMyDiet

Det skal du bruge

2 ½ dl mælk, maks. 3,5%
160 g smør
2 ½ dl vand
50 g gær
4 æg
4 spsk. sukker
1 ½ spsk. kardemomme
2 tsk. salt
1200 g hvedemel

Pensling

1 æg
Madlavningstilstand (Undgå din skærm går ud)
Få mere ud af vores opskrifter

Som medlem af SenseMyDiet får du adgang til vores madplaner, der indeholder 21 måltider hver uge. Du kan selv tilpasse madplanernes måltider eller vælge en af de andre 800 opskrifter.

Spar penge og undgå madspild ved at kæde måltider sammen over flere dage og optimere dit indkøb. Alle måltider/opskrifter er næringsberegnede.

Bliv medlem
Bemærk: Undgå madspild og skæve mængder i opskriften ved at lave 16 eller 32 hveder. Hvederne er fryseegnede.
Bemærk: En bolle kan tælle som en til halvanden håndfuld 4 afhængig af dit behov eller som en håndfuld 4 og en halv spiseskefuld fedt.

Sådan gør du

1
Lad mælken stå til den får stuetemperatur.
2
Smelt smør ved lav varme i en lille gryde.
3
Bland vand og mælk. Kom gær i og opløs det under omrøring. Bland smør og æg i.
4
Kom resten af ingredienserne i - gem lidt af melet - og ælt dejen i cirka 10 minutter i alt. Tilsæt mere mel undervejs. Dejen skal være blød og en smule klistret. Den skal kun lige slippe skålen. Dæk dejen til, og lad den hvile i 1 time.
5
Drys lidt mel på et bord og kom dejen ud på bordet. Del dejen i 32 lige store dele og rul dem til runde boller. Læg dem på en bageplade med bagepapir, ved siden af hinanden - med cirka 1-2 centimeters afstand. Lad bollerne hæve i et 2,5 timer et lunt sted. De skal hæve til dobbelt størrelse.
6
Sæt ovnen på 180 grader varmluft.
7
Pisk æg og pensl forsigtigt hvederne. Bag dem i cirka 16-18 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad hvederne afkøle på en rist.
8
Nyd en bolle - gerne sammen med smør og andre elementer fra spisekassemodellen.

Tips og gode råd

Tip #1
Du kan erstatte cirka 30 % af hvedemelet med fuldkornsmel.

Sådan fordeler du efter Sense-spisekassemodellen ?

Håndfuld 3:Æg
Håndfuld 4:Hvedemel
Fedt:Smør
Smagsgivere:Kardemomme; salt; sukker
Mælkeprodukter:Mælk, maks. 3,5%
Frit:Gær; vand

Næringsindhold

1 Portion Total
Kcal:1906080
Fedt:6 g192 g
Kulhydrat:29 g928 g
Kostfibre:3 g96 g
Protein:5 g160 g

Energifordeling i %

Protein
Kulhydrat
Kostfibre
Fedt