Kåldolmere med kartofler, brun sovs og grønne bønner

Kåldolmere med brun sovs og kartofler er indbegrebet af mormormad. Det er en herlig spise, som samtidig er nem at lave. I virkeligheden er kåldolmere intet andet end en kålindpakket frikadelle, som man simrer i enten kogevand fra kålen eller bouillon. Det danner samtidig base for den dejligste brune sovs, som du kan tilsætte en lille smule fløde eller ribsgelé, hvis du har lyst. Disse kåldolmere er pakket ind i savoykål, men du kan også bruge spids- eller hvidkål.

Tid i alt: 60 min.
Arbejdstid: 30 min.
Antal:
Udgivet d. 31. maj 2023 af SenseMyDiet

Det skal du bruge

Kåldolmer

1 lille løg
300 g hakket gris og kalv, 4-7 %
1 æg
1 spsk. rasp
1 spsk. hvedemel
½ dl mælk, maks. 3,5%
½ tsk. salt
1 knsp. peber
½ savoykål
20 g smør
2 ½ dl hønsekødsbouillon

Brun sovs

2 tsk. majsstivelse
¼ tsk. madkulør
salt og peber

Andet

250 g kartofler, nye danske
100 g grønne bønner, dybfrost
50 g grønne ærter, dybfrost
Madlavningstilstand (Undgå din skærm går ud)
Få mere ud af vores opskrifter

Som medlem af SenseMyDiet får du adgang til vores madplaner, der indeholder 21 måltider hver uge. Du kan selv tilpasse madplanernes måltider eller vælge en af de andre 800 opskrifter.

Spar penge og undgå madspild ved at kæde måltider sammen over flere dage og optimere dit indkøb. Alle måltider/opskrifter er næringsberegnede.

Bliv medlem
Bemærk: Undgå madspild og skæve mængder i opskriften ved at lave 2 eller flere portioner, og spise retten over flere dage, eller fryse restportioner.

Sådan gør du

1
Pil og hak eller riv løg. Kom det i en skål med fars, æg, rasp, hvedemel, mælk, salt og peber, og rør farsen sej.
2
Bræk kålbladene fra hinanden, find 6 store blade, og kog dem i letsaltet vand i 2 minutter.
3
Fordel farsen midt på kålbladene, og pak kålen godt rundt om. Bind dem evt. med kødsnor.
4
Steg kåldolmerne i smør i 1-2 minutter på hver side, hæld bouillon ved, og læg låg på. Lad dem simre ved svag varme i 25-30 minutter. Tag kåldolmerne op, og hold dem lune.
5
Sigt eventuelt væden, og jævn med majsstivelse rørt ud i vand. Tilsæt et par dråber kulør, og smag til med salt og peber.
6
Skrub eller skræl kartofler, og kog dem i letsaltet vand i cirka 7 minutter. Lad dem trække i kogevandet i 6-7 minutter, til de er møre.
7
Kog grønne bønner og ærter i letsaltet vand i 2-3 minutter.
8
Anret kåldolmerne på en tallerken sammen nye kartofler, grønne bønner og ærter. Servér med brun sovs.

Tips og gode råd

Tip #1
Tilpas antallet af kålblade med mængden af fars. Er kålbladene små, skal du muligvis bruge ekstra.
Tip #2
I stedet for hakket gris og kalv kan du udelukkende benytte hakket svinekød.
Tip #3
Savoykål kan erstattes med spids- eller hvidkål.
Tip #4
Kom eventuelt en smule fløde i sovsen, og smag den til med ribsgelé.

Sådan fordeler du efter Sense-spisekassemodellen ?

Håndfuld 1+2:Grønne bønner, dybfrost; grønne ærter, dybfrost; løg; savoykål
Håndfuld 3:Hakket gris og kalv, 4-7 %; æg
Håndfuld 4:Hvedemel; kartofler, nye danske; majsstivelse; rasp
Fedt:Smør
Smagsgivere:Hønsekødsbouillon; madkulør; peber; salt; salt og peber
Mælkeprodukter:Mælk, maks. 3,5%

Næringsindhold

1 Portion Total
Kcal:5601120
Fedt:20 g40 g
Kulhydrat:43 g86 g
Kostfibre:11 g22 g
Protein:45 g90 g

Energifordeling i %

Protein
Kulhydrat
Kostfibre
Fedt