10 år med Sense

Vægttab formidlet på en ny måde

I år er det 10 år siden, jeg udgav min første Sense-bog. Mit ønske med bogen var at formidle en ny måde at tænke vægttab, mad og mængder. Redskaberne var simpel fornuft og håndfulde i stedet for vægtafvejning og kalorietælling.

Meningen med Sense har fra første spæde skridt været at tilbyde en model for mad og mængder med det mål, at folk på sigt skulle finde deres egen måltidsrytme og vej i forhold til antallet af måltider, portionsstørrelser og valg af fødevarer.

For at nå derhen, hvor disse valg bliver intuitive, er det afgørende, at man genfinder sin fornemmelse for sult og mæthed. Når man ikke har kontakt til disse to fornemmelser (eller følelser), siger det næsten sig selv, at det er umuligt at mærke, hvornår og hvor meget man skal spise. Strukturen i Sense fungerer som en model, man kan følge, indtil denne kontakt er genetableret – og gerne også efter, for det er en proces, der tager tid, og som for nogle vil vare årevis og undervejs bølge op og ned.

Målet er madro og tryghed

Et vigtigt værktøj i Sense er også muligheden for at komme videre med det samme, hvis man falder af hesten, overspiser eller på anden måde afviger fra den struktur, som ellers var planlagt. Alt sammen uden skyld og skam. Dette værktøj blev til udtrykket: “Luk spisekassen og kom videre” – nogle kalder det også en “pyt-knap”. Værktøjet er vigtigt, når beslutningen om at ændre madvaner er truffet. Mange har i starten af en kostomlægning svært ved at parkere en sort-hvid opfattelse af mad som værende enten sundt eller usundt. Med Sense som støtte vænner man sig gradvist til en mere nuanceret opfattelse af mad, og ”Luk spisekassen og kom videre” er en nyttig støtte i denne tilvænningsperiode.

Sense som kostmodel er designet til succes for den, der anvender den – netop fordi den favner nuancerne i mad og spisning. Dermed bliver det muligt at kombinere et helt almindeligt liv med en balanceret og sund kost, der fører til vægttab. Når succesen på vægten bliver en realitet, følges den ofte af en spirende følelse af selvværd. Pludselig oplever mange, at de tager ansvar for deres sundhed – og ikke mindst, at de godt kan finde ud af det. Forholdet til mad og spisning bliver langsomt mere afslappet, og når man begynder at føle sig tryg og tør stole på egne beslutninger og valg – ja, så er man nået langt.

9000 timer brugt på spørgsmål og svar

Egentlig ville jeg ikke give Sense et navn, men uden et navn er det svært at formidle sin sag. Så det blev til Sense (af det engelske ord: common sense – altså sund fornuft). Jeg har dog altid været helt bevidst om, at man ikke kan klare alle udfordringer alene med fornuft, og at den mentale del af et vægttab også er helt essentiel at arbejde med – gerne med professionel hjælp. Det kan nemlig være et vanskeligt område at bevæge sig ind på alene.

Jeg har regnet lidt på sagen og er kommet frem til, at jeg siden 2014 har brugt cirka 9000 timer på at svare på spørgsmål på Facebook og Instagram. Nogle dage otte timer og andre dage en time – men der har ikke været en eneste dag uden minimum et svar. Det har været et stort arbejde fra dag 1, men det har været det hele værd. Når jeg ser, hvordan Sense gør en positiv forskel for tusindvis af mennesker, bliver jeg stolt, rørt og glad – og det giver energi til at fortsætte, forhåbentligt mange år endnu.

Notifikationer
Få besked når
0
Stil spørgsmål eller fortæl os hvad du synes!x
()
x