5 gode opskrifter med lam

Indlæg af Nadia Mathiasen

 

Nadia Mathiasen er uddannet journalist, men har de seneste mange år arbejdet for at sætte god og velsmagende mad på danske middagsborde.

Hun har leveret opskrifter til aviser, magasiner, TV, bøger og hendes egen blog foodfanatic.dk. Herudover er hun forfatter til flere kogebøger.

Hos SenseMyDiet arbejder hun blandt andet med opskrifter til de ugentlige madplaner.

Sæt lam på påskebordet

Påsken er højsæson for lam på danskernes spiseborde, når familien samles om et festligt opdækket bord for at fejre højtiden. Udover lammekødets delikate smag, har det også den fordel, at kødet er anvendeligt i et hav af forskellige retter – gerne tilsat en masse krydderier. Her får du en kulinarisk køkkenguide til et par af lammekødets mange anvendelsesmuligheder, og nederst finder du links til nogle af SenseMyDiet-teamets opskriftsfavoritter med lam.

Klassisk marinade til lam

En klassiker, når det gælder smagstilførsel til lam, er naturligvis hvidløg og rosmarin. Det er en duo, som smager forrygende til alle lammeudskæringer. Smider du begge dele i en morter, frigives maksimal smag. Du kan også vælge at støde et par ansjoser med i blandingen. Bare rolig – dit lammekød kommer ikke til at smage af fisk. I stedet bidrager ansjoserne med et ekstra skud umami og dermed smagsmæssig dybde. En lille sjat olivenolie, friskkværnet sort peber og flagesalt er også godt dertil. Brug blandingen på alle større udskæringer af lam som f.eks. lammekølle, lammebov, lammeculotte og lammekrone.

Lam med eksotisk twist

Lammekød smager også dejligt tilsat en masse krydderier fra både det indiske og det mellemøstlige køkken. Brug lammetern i indiske curries, og lad retten simre stille og roligt en time eller to for maksimal smag og mørhed. Alternativt kan du smide skært lammekød skåret i strimler på en hed pande sammen med købt eller hjemmelavet shawarmakrydderi. Nyd det i en salat, en wrap eller i et fladbrød med en fraichedressing smagt til med hvidløg. Det er hjemmelavet fastfood, når det er bedst.

Festligt lam

Skal det være ekstra festligt, så sæt en lammekrone på menuen. Uanset hvordan, du vælger at servere den, vil den tage sig flot ud. Resultatet er bedst, hvis den steges medium eller medium-rare. Brug altid et stegetermometer. Der kan være forskel på størrelsen af lammekroners kødside – og dermed også forskel på stegetiden. Med et stegetermometer ved hånden er du sikret succes hver gang. For et perfekt rosa resultat, sigt da efter en kernetemperatur på 58 grader.

Langtidsstegt lam

Foretrækker dine påskegæster deres kød gennemstegt, så er det bedre at kaste blikket mod en lammebov. Den kræver lang og nænsom tilberedning – enten i ovnen marineret i førnævnte hvidløgs- og rosmarinblanding eller i en stegeso sammen med rødvin, rodfrugter og krydderurter, til kødet er mørt som smør. Ved sidstnævnte metode har du også basen til den bedste sauce, man kan forestille sig.

Økonomisk lammemiddag

Skal I være mange til bords, så kan du også vælge at servere hakket lammekød. Det er en noget mere økonomisk spise end både kølle, bov og krone. Brug den i en græsk moussaka med tzatziki, i en engelsk shepherd’s pie eller giv det hakkede lammekød et mellemøstligt twist ved at krydre det med chili, løg, hvidløg, spidskommen og hakket bredbladet persille. Lav små kødboller, eller pres farsen rundt om spyd og grill eller steg dem. Både kødboller og spyd smager forrygende med salat eller i flad- og pitabrød med rødløg, salat, tomat og yoghurtdressing. Så er der lagt an til en anderledes, men velsmagende påskemiddag.

5 skønne opskrifter med lam

Som medlem af SenseMyDiet har du adgang til alle vores lækre opskrifter. Vi har samlet fem fantastiske opskrifter med lam til dig, som du kan kaste dig over i dit eget køkken. Hvis du endnu ikke er medlem, har du mulighed for at tilgå den første opskrift “Krydret lammekrone med asparges og salat” helt gratis. Adgang til de andre opskrifter kræver medlemskab. Rigtig god fornøjelse.

Krydret lammekrone med asparges og salat Lammeculotte med ovnbagte grøntsager og myntedressing Lammekølle med kartofler à la boulangère og grøn bønnesalat Lammekølle med rosmarin, timian og citron dertil kartofler i flødesauce og salat Marineret lammeculotte med tzatziki og salat
Notifikationer
Få besked når
2
0
Stil spørgsmål eller fortæl os hvad du synes!x
()
x