Hvidt brød og fuldkornsbrød

Fødevareinformation

Kender du forskellen på hvidt brød og fuldkornsbrød?

Velkommen til et indslag, der viser dig, hvad forskellen på hvidt brød og fuldkornsbrød reelt er.

Du ved sikkert godt, at fuldkornsbrød er bedre for din sundhed end hvidt brød. Måske tænker du, at det forholder sig sådan, fordi der er færre kalorier i fuldkornsudgaven af brødet? Men sådan hænger det ikke helt sammen. Faktisk er kalorieindholdet nogenlunde ens i det hvide brød og i fuldkornsbrødet.

Forskellen ligger i fiberindholdet. I det hvide brød er skaldelen og kimen fra kornet sorteret fra, mens alle dele af kornet er taget med i fuldkornsbrød. Fibre er gode for din krop, fordi de giver en længerevarende mæthed, et mere stabilt blodsukker og en velfungerende fordøjelse. Fibre er samtidig med til at reducere risikoen for livsstilssygdomme som type 2-diabetes, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.

Fuldkorn kan både være hele kerner, knækkede kerner eller kerner malet til fuldkornsmel. Det vigtigste er, at alle dele af kornet er med – også alle skaldelene. Det er nemlig her de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.

Kornet består blandt andet af frøhvide, som har et højt indhold af stivelse. Det er også derfor, at kerner tæller som del af håndfuld 4 i Sense. Hvedemel er lavet af frøhviden. Derudover består kornet af klid, kim og skal. I kliddelen finder man mineraler, proteiner samt B-vitamin. Kimdelen er rig på B- og E-vitaminer, protein og sunde fedtstoffer, og det er i skallen, man finder det meste af kornets fibre.
Fuldkorn er både hvede, rug, byg, havre, brune ris og røde ris, hirse (almindelig hirse), majs (tørret) og sorghum – også kaldet durra.

Du finder også fibre i frugt, grove grøntsager og bælgfrugter, så hvis du sørger for at supplere dine fuldkornsprodukter med disse fødevarer, får du godt med fibre gennem din kost. 25-35 gram fibre er nok hver dag, og hvis du følger Sense og fylder dine spisekasser med håndfulde og spiseskefulde, så er du helt automatisk dækket ind.

Kig efter det orange fuldkornslogo, når du handler. Så er du sikker på at få varer med masser af fuldkorn i kurven.

Notifikationer
Få besked når
7
0
Stil spørgsmål eller fortæl os hvad du synes!x
()
x