Er badevægten ven eller fjende?

Indlæg af Stine Junge Albrechtsen

Stine Junge Albrechtsen er uddannet klinisk diætist. Hun har arbejdet i både offentligt og privat hospitalsregi samt som selvstændig med egen klinik.

Alle steder har hun primært arbejdet med svær overvægt og bariatrisk kirurgi (fedmeoperationer) samt mavetarmsygdomme.

I Senseklubben vil Stine lave indlæg om krop, sundhed, ernæring, motivation, nudging og meget mere.

Påvirker badevægten dit humør?

Der er ofte ikke noget mere frustrerende end at gøre alt, hvad man kan for at spise nærende mad, være fysisk aktiv og takke nej til slik og alkohol – og så blive mødt af en vægt, der ikke har rykket sig en tomme siden sidste vejning. Eller den er måske ligefrem gået op? ”Hvad f…. foregår der”? Det kan i hvert fald få selv den mest motiverede person til at tænke, at så kan det hele også være fløjtende lige meget. Det kan igen føre til, at man vælger at spise, lige hvad der passer en i den kommende uge. Men er vægten virkelig så retvisende en størrelse for, hvordan det går med dig?
Der kan være virkelig mange årsager til, at vægten ikke opfører sig, som du forventer. Vejer du dig samme dag og på samme tidspunkt? Hvornår har du sidst været på toilettet? Hvis du er kvinde, hvor er du så i din cyklus, og har du spist eller drukket noget andet, end du plejer? Har du motioneret mere eller mindre, end du plejer? Hvornår har du vejet dig sidst? Uanset hvad årsagen er, så vil der bare opstå ”uforklarlige” vejninger, og derfor er det vigtigt, at du ikke lader vægten bestemme over dig.
Der findes ikke noget ”optimalt” tidspunkt eller interval for vejning. Når det er sagt, så er vores vægt dog mere stabil om torsdagen, som for de fleste af os er den 4. hverdag i en arbejdsuge, end om mandagen, hvor vægten kan være ustabil, fordi vores weekender sjældent er ens. Sagt på en anden måde, så vej dig hellere på en hverdag end en dag efter ferie eller fridage. Desuden er det altid godt at veje ens hver gang. Så vægten skal stå samme sted, på samme underlag, og du skal være i samme ”situation” hver gang i forhold til påklædning og toiletbesøg osv.

Så ofte bør du veje dig

Det er ofte for svingende at veje sig dagligt, da der vil være forskel på. om vi går på toilettet dagligt, hvad vi har spist på den enkelte dage osv. Så en gang ugentligt og en hverdag er nok det tætteste, vi kan komme på en anbefaling. Du skal dog altid huske at overveje, hvad vægten gør for dig? For hvis den ødelægger dagen op til en vejning og kan ødelægge dage EFTER en vejning, så er det på tide at give den en pause. For vægten skal ikke definere dig, dit humør eller dine tanker. Hvis du har gjort alt, hvad der var muligt i den forgangne periode, så er det jo stadig godt, uanset hvad vægten siger.
Hvis du har dyrket motion, der var rart for din krop, og spist mad, der var nærende og gjorde dig glad, så var det en god periode. PUNKTUM! Vi kan jo kun gøre vores bedste, og det er altid godt nok. Så giver vægten dig mørke tanker, puster til dit selvværd og har potentiale til at ødelægge din dag, så skal du til at gøre noget andet. Det kan være at mærke på dit tøj. Sidder det godt, eller er det blevet løst eller stramt? Forbedrer du dig i forhold til overskud, træningstider eller vægt, du kan løfte, så er det jo lige så gode målepunkter, som vægten kan være. Så skift fokus fra vægt til andre målbare ting.
Opsummeret kan vægten altså både være din ven og fjende, og du skal behandle den derefter. Hvis den er en rettesnor, og du kan springe en vejning over uden forstyrrende tanker, så lad den stå. Men fylder den for meget og kan slå dig ud som en lige højre på kæben i en boksering, så er det ud med vægten for en periode.
Vil du vide mere om vægt og vægttab? Så se med i to interviews, hvor personlig træner og sundhedsformidler Nikolaj Bach gør dig klogere på, hvor letpåvirkelig din vægt i virkeligheden er – Suzy Wengel bliver inddraget som forsøgskanin i hans eksperiment.
Gå til interviews med Nikolaj Bach
Notifikationer
Få besked når
2
0
Stil spørgsmål eller fortæl os hvad du synes!x
()
x