Bliv klogere på kanel

Kom helt tæt på et af julens mest populære krydderier

Med sin karakteristiske sødme og varme aroma forvandler kanel julegodter og drikke til en festlig oplevelse for smagsløgene. Det er derfor ikke uden grund, at kanel er et af de mest skattede krydderier i julemåneden.

Hvor stammer kanel fra?

Det bedste kvalitet af kanel er kendt for at stamme fra Sri Lanka, men også i Brasilien og Indonesien produceres der meget. Kanel stammer fra den inderste bark på Kaneltræet, og smagen skyldes flere kemiske forbindelser – hovedsageligt kanelaldehyd.

Hollænderne grundlagde allerede i 1638 en handelsstation på Sri Lanka, og det var primært for at kunne sikre transport og leverance af kanel til Europa.

To forskellige typer af kanel

Der findes to hovedtyper af kanel, nemlig Ceylon cinnamon (ceylonkanel) og cassia cinnamon/burmannii cinnamon (kassiakanel).

Ceylonkanel kaldes også ægte kanel, og betragtes som den fineste form for kanel. Navnet signalerer, at den hovedsageligt findes på Sri Lanka (Ceylon er det gamle navn for Sri Lanka). Denne form indeholder mest af de stoffer, der menes at have positive sundhedseffekter – først og fremmest en blodsukker-sænkende effekt.

Kassiakanel er den form, som vi kender som standardkanel i vores supermarkeder. Den kommer typisk fra Indonesien eller Brasilien og indeholder i modsætning til ceylonkanel temmelig meget af stoffet kumarin, der i større mængder er giftigt for leveren. Og da der faktisk skal temmelig meget kassiakanel til at opnå blodsukkersænkende effekt, så risikerer man samtidig, at en giftig effekt opstår.

Nyd kanel i den søde juletid

Det kan altså ikke anbefales at opnå nedsat blodsukker igennem indtagelse af store mængder kassiakanel. Her er det langt bedre at balancere ens kost og sukkerindtagelse – for eksempel ved at spise efter Sense med 2-3 måltider om dagen

Begge typer af kanel kan dog fint bruges blandt andet på risengrød og i forskellige kager, hvor man ikke bruger større mængder. Så lad os med god samvittighed nyde kanels gode smag i den søde juletid.

Find inspiration til lækker og julet mad med kanel i disse to opskrifter: Risengrød med smør og kanel samt æbleringe-pandekager med kanel og fraiche – følg knapperne herunder.

Risengrød med smør og kanel Æbleringe-pandekager med kanel og fraiche

Notifikationer
Få besked når
0
Stil spørgsmål eller fortæl os hvad du synes!x
()
x