Mormormad er elskede danske klassikere, der sender os tilbage til dengang, man lavede mad fra bunden af de råvarer, der var i sæson – gerne iført forklæde og skåneærmer i bedste Kirsten Hüttemeier-stil. De klassiske retter fra mormors køkken er populære som aldrig før, og vi er mange, der nyder at sætte elskede livretter som stegt flæsk med persillesovs og grydestegt kylling med kartofler, sovs og mormorsalat på spisebordet. De retter vækker nemlig altid jubel og begejstring hele bordet rundt.
Lidt mere grønt, men samme gode smag
Mormormad er gennem tiden blevet kritiseret for at være usund på grund af de rigelige mængder af blandt andet fløde og smør. Der skal nu ikke skrues ret meget på de traditionelle opskrifter, før de passer perfekt ind i Sense-spisekassemodellen. I de sensede udgaver af de traditionelle opskrifter har retterne fået lidt mere kulør i form af flere grøntsager, men den gode, velkendte smag er bevaret.
5 gode grunde til at sætte mormormad på spisebordet
Der er meget godt at sige om den måde, mormor og hendes medsøstre i de danske køkkener skruede opskrifterne sammen i 1950’erne, 60’erne og 70’erne, hvor de fleste af livretterne blev serveret første gang. Herunder får du fem gode grunde til at sætte mormormad på bordet lige så ofte, som du har lyst.
Mormormad….
- er umoderne på den gode måde – for når du går i køkkenet med mormors retter, skal du hverken være hurtig eller omstillingsparat, men derimod tage dig god tid og nyde den velkendte proces
- er mad lavet fra bunden af gode råvarer
- er klimavenlig, da den traditionelt set er sæsonbestemt og lavet af de danske råvarer, der er tilgængelige
- rammer som regel alle smagsnuancer og indeholder dermed både sødt, salt, surt, bittert og umami
- passer, som allerede nævnt, med få justeringer perfekt ind i Sense-spisekassemodellen og mætter dig derfor godt og længe
Prøv disse 6 favoritter fra mormors køkken
I SenseMyDiet bestræber vi os på at komme rundt i alle verdenshjørner, når vi udvikler vores opskrifter. Vi ved dog godt, at vores medlemmer er lige så vilde med mormorretter, som vi selv er, og derfor har vi fokus på at få dem med i både madplaner og opskriftsbibliotek.
Her får du seks favoritter fra opskrifts-teamet:
Brændende kærlighed med mos af kartofler, porre og blomkål
Svinehjerter i flødesovs med kartofler, porrer og gulderødder
Grydestegt kylling med kartofler, sovs og mormorsalat
Frikadeller med stuvet hvidkål og kartofler
Tarteletter med kylling og grønærter
Vi har mange flere mormoropskrifter klar til dig under tagget “Mormormad” – du kommer direkte til dem ved at følge knappen herunder.
Find mere mormormad